درمان عفونت مثانه نیازمند انجام چه اقداماتی است؟ عفونت مثانه یکی از مشکلات شایع در سیستم ادراری است که میتواند برای افراد آزاردهنده و ناراحتکننده باشد. این عارضه معمولاً به واسطه ورود باکتریها به مثانه و ایجاد التهاب در این منطقه اتفاق میافتد. در این مقاله، به بررسی راهکارهای موثر در درمان عفونت مثانه میپردازیم تا افراد بتوانند این مشکل را بهبود بخشیده و به سرعت بهبودی را تجربه کنند.
اصلی ترین راهکار های درمان عفونت مثانه
راهکارهایی که در درمان عفونت مثانه تجویز میشود با توجه به شدت بیماری و عامل ایجاد کنندهی آن متفاوت میباشد. اولین درمان جهت التیام تجویز آنتی بیوتیک میباشد. تجویز آنتی بیوتیک با توجه به موارد زیر انجام میشود:
- علائم فیزیکی که بیمار با آن درگیر میباشد.
- نوع باکتری که در آزمایش ادرار تشخیص داده شده است.
- شدت میزان عفونت
- عفونتهای مثانه در گذشته
- مشکلات مزمن دیگر در دستگاه ادراری
درمان عفونت خفیف مثانه
در مواردی که عفونت مثانه خفیف باشد داروهای زیر تجویز میشود:
- تری متوپریم و سولفامتوکسازول
- فسفومایسین
- نیتروفورانتوئین
- سفالکسین
- سفتریاکسون
تجویز برخی از آنتی بیوتیکهای گروه فلوروکینولونها مانند سیپروفلوکساسین و لووفلوکساسین در درمان عفونتهای ساده ادراری به هیچ وجه توصیه نمیشود زیرا خطرات و عوارضی که مصرف این داروها به همراه دارد از اثرات درمانی که در درمان عفونتهای ساده ادراری دارند بیشتر میباشد اما در صورتی که عفونتهای شدید ایجاد شده باشد و گزینههای درمانی دیگری وجود نداشته باشد ممکن است داروهای این گروه تجویز شوند.
در اغلب موارد علائم عفونت ادراری چند روز پس از مصرف دارو برطرف خواهد شد اما لازم است دورهی درمان را که اغلب ۱ هفته در نظر گرفته میشود کامل نمائید.
مصرف تمام داروها طبق زمان بندی ارائه شده و دستورالعمل صحیح مصرف نمائید.
در مواردی ممکن است با تشخیص پزشک مصرف دارو به ۱ الی ۳ روز کاهش بیابد (با توجه به شدت علائم و سایر بیماریهای زمینهای)
جهت کاهش سوزش ادرا میتوانید از مسکنهای بدون نسخه استفاده نمائید اما در اغلب موارد بلافاصله پس از شروع مصرف آنتی بیوتیکها علائم از بین میرود.
درمان عفونت مثانه شدید
در صورتی که عفونت مثانه شدید باشد نیاز به بستری در بیمارستان و دریافت آنتی بیوتیکهای تزریقی میباشد. مراجعه به پزشک در این زمینه از ضووری ترین اقدامات است. زمانی که عفونت مثانه تشخیص داده شود، در ارتباط با نوع درمان آن نیز تصمیم گیری خواهد شد.
درمان عفونتهای مکرر مثانه
افرادی که به صورت مکرر دچار عفونت مثانه میشوند روند درمانی متفاوتی را خواهند داشت. درمانهایی که برای این گروه از بیماران توصیه میشود عبارت است از:
- مصرف آنتی بیوتیک با دوز پایین به مدت طولانی (به عنوان مثال ۶ ماه یا بیشتر)
- شروع مصرف آنتی بیوتیک با شروع علائم (تحت نظر پزشک)
- مصرف یک دوز آنتی بیوتیک پس از هر رابطهی جنسی (این درمان زمانی توصیه میشود که عفونت مثانه به دلیل فعالیتهای جنسی ایجاد شده باشد)
- استروژن درمانی واژن در صورتی که یائسگی در درمان این اختلال تاثیرگذار بوده باشد.
طول دورههای درمان در آقایان معمولاً کمی بیشتر میباشد زیرا باکتریها ممکن است به سمت غده پروستات حرکت کرده باشند و در عمق بافت پروستات پنهان شده باشند.
درمان های غیردارویی جهت درمان عفونت مثانه
عفونت مثانه در اکثر موارد بیماری است که منجر به بروز علائم دردناک میشود، همزمان با شروع مصرف آنتی بیوتیکها و به منظور کاهش درد و سایر عوارض بیماری میتوانید از راهکارهای زیر جهت درمان بهرهمند شوید.
- مصرف آب زیاد: نوشیدن آب منجر به رقیق شدن ادرار شده و دفع باکتریها با سهولت بیشتری انجام خواهد شد. در صورتی که به دلیل بیاختیاری ادرار، تکرر ادرار یا نارسایی قلبی و کلیوی نمیتوانید به میزان کافی آب مصرف نمائید این مشکل را با پزشک خود در میان بگذارید.
- قطع مصرف نوشیدنیهایی که ممکن است مثانه را تحریک نماید: مصرف نوشیدنیهایی مانند قهوه، الکل، آب مرکبات و کافئین منجر به تحریک مثانه و احساس نیاز مکرر به دفع ادرار میشوند.
- استفاده از پد حرارتی: پدر حرارتی میتواند ناراحتی، درد و فشار مثانه را کاهش دهد. دقت کنید که پد زیاد داغ نباشد، پد گرم جهت التیام عوارض عفونت مثانه کمک کننده خواهد بود.
- مصرف محصولات حاوی زغال اخته: بر اساس برخی از تحقیقات مصرف مصولات حاوی زغال اخته مانند آب زغال اخته یا قرصهای حاوی عصارهی این میوه میتواند در درمان عفونت مثانه موثر باشند. به طور کلی مصرف آب زغال اخته عوارض جانبی اندکی دارد اما برخی از بیماران ناراحتی معده و یا اسهال پس از مصرف این ماده را گزارش کردهاند، در صورت بروز عوارض مصرف این ماده را قطع نمائید.
- زمان کافی برای تخلیه ادرار اختصاص دهید: برخی اوقات راهکارهای به ظاهر ساده میتواند تاثیرات مثبتی در سلامتی داشته باشد، در درمان عفونت مثانه هم اختصاص زمان کافی برای تخلیه کامل مثانه میتواند در برطرف کردن این اختلال موثر باشد.
- پس از رابطه جنسی ادرار نمائید: ادرار کردن پس از رابطه جنسی موجب میشود باکتریهایی که هنگام رابطه جنسی وارد مجاری ادرار شدهاند دفع شوند. قبل و پس از رابطه جنسی ناحیه تناسلی خود را به طور کامل تمییز نمائید.
- خانمها پس از شستشوی ناحیه تناسلی باید خود را از جلو به عقب خشک نمایند تا از ورود باکتریهای ناحیه تناسلی به سمت مجاری ادرار خودداری نمایند
- لباسهای زیر نخی و گشاد بپوشید تا هوا بتواند در اطراف مجاری ادرار جریان داشته باشد و این ناحیه خشک بماند.
- در صورتی که از دیافراگم و یا کاندوم جهت جلوگیری از بارداری استفاده مینمائید بهتر است روشهای جایگزین را امتحان نمائید.
نتیجه گیری
عفونت مثانه یک مشکل رایج است که با درمان مناسب و پیگیریهای لازم قابل مدیریت است. با اتخاذ راهکارهای مناسب و مشاوره با پزشک، میتوانید علایم عفونت مثانه را بهبود بخشیده و به سرعت بهبودی را تجربه کنید. بهتر است همواره نظر پزشک خود را دریافت و دستورات او را رعایت کنید.
سوالات متداول
بله، در برخی موارد، عفونت مثانه میتواند به عفونت کلیه منجر شود. این وضعیت بدلیل درمان نشدن یا عدم تشخیص و درمان به موقع عفونت مثانه رخ میدهد. عفونت مثانه، در صورت عدم درمان مناسب، میتواند به طور طبیعی به بالا سوق پیدا کرده و از طریق لوله ادراری به کلیهها گسترش یابد. وقتی عفونت از مثانه به کلیهها گسترش مییابد، ممکن است عفونت کلیهها (نیفریت) ایجاد شود. نیفریت عفونتی در کلیهها است که میتواند علائمی مانند درد شکمی در ناحیه پایینی پشت، تب، خستگی، تغییرات در رنگ ادرار و مشکلات دیگر را به همراه داشته باشد.
بله، ورزش و فعالیت بدنی میتواند تأثیر مستقیم و غیرمستقیم در درمان عفونت مثانه داشته باشد. اما با رعایت برخی نکات در این زمینه مانند تقوی سیستم ایمنی و کنترل استرس میتوان از این عارضه جلوگیری کرد.
بله، مصرف مایعات الکلی میتواند علائم عفونت مثانه را تشدید کند. الکل میتواند رشد باکتری ها را تسریع کند. بنابراین، تا زمانی که عفونت شما بهبود نیافته است، مناسب است از مصرف مایعات الکلی خودداری کنید.
ممکن است برخی از مواد غذایی مانند مواد تحریککننده مثل قهوه، تنقلات، شکلات و مواد شیرین کننده، علائم عفونت مثانه را تشدید کنند. به علاوه، مواد غذایی که موجب تحریک مثانه میشوند مانند مواد شور و تند نیز بهتر است محدود شوند. همچنین، مصرف مقدار کافی آب و مواد غذایی با ویتامین C که به بهبود سیستم ایمنی کمک میکند، نیز توصیه میشود.
۰ دیدگاه