کیست درموئید به کیست های مویی معروف هستند که ممکن است داخل این کیست ها مو، استخوان، چربی و یا غضروف دیده شود به همین دلیل ممکن است به درمان دارویی پاسخ ندهند و حتما نیاز به جراحی داشته باشند، اگر درباره کیست درموئید، علائم و نحوه درمان آن به دنبال اطلاعاتی هستید با ما همراه باشید.
کیست درموئید و نحوه درمان ان
همانطور که گفته شد بهترین راه درمان کیست درموئید جراحی است، این جراحی بهتر است توسط لاپاراسکوپی انجام شود، با استفاده از دستگاه لاپاراسکوپی که با یک دوربین کوچک و چند سوراخ کوچک، کیست از بدن خارج می شود.
اگر این کیست ها جراحی و درمان نشوند احتمال پیچ خوردگی داشته که می تواند شرایط حاد و اورژانسی برای بیمار ایجاد کند.
احتمال عود بعد از جراحی کیست درموئید
بعد از جراحی این کیست، ممکن است بیماری ۱۰ درصد عود کند. بنابراین توصیه می شود بعد از جراحی، بیمار هر ۶ ماه و یا یک سالی کنترل و چکاب دوره ای داشته باشد. و در نهایت سونوگرافی برای تشخیص دقیقتر این بیماری انجام شود.
انواع کیستهای درموئید
کیستهای درموئید معمولا نزدیک سطح پوست اند و اغلب از بدو تولد مشخص اند. برخی از این کیستها عمیق تر رشد میکنند و در نتیجه به سرعت و در بدو تولد قابل تشخیص نیستند. محل یک کیست درموئید نوع آن را مشخص میکند. شایعترین کیست های درموئید این موارد هستند:
کیستهای اطراف چشمی |Periorbital
این نوع از کیستهای درموئید معمولا در اطراف نواحی چشمی هستند مثل سمت راست ابروی راست یا سمت چپ ابروی چپ هستند. این کیستها در بدو تولد مشخص هستند ولی به طور معمول مشکلی برای بینایی ایجاد نمی کند در نتیجه اقدام خاصی نیاز ندارند. فقط در صورتی که کیست درموئید عفونی شود جراح اقدام به حذف آن میکند.
کیستهای درموئید تخمدان
یکی از انواع کیستهای درموئید که در تخمدانها ایجاد می شوند کیست درموئید تخمدان است که به عملکرد کلی تخمدان ارتباطی ندارد و فرد تا سالها پس از تولد ممکن است متوجه آن نشود. این کیستها با کیستهای خاص تخمدان متفاوتند و چون مشکلی ایجاد نمی کنند ممکن است سالها بعد و در حین سونوگرافی رحم و لگن مشخص شوند.
کیستهای درموئید نخاع
این نوع از کیست در داخل ستون مهره ها رشد میکند و پخش نمیشود. ممکن است علامت مشخصی هم نداشته باشد و مشکلی ایجاد نکند. هرچند در برخی موارد این کیستهای درموئید نخاع ممکن است به ریشه های اعصاب و نخاع فشار بیاورند و در نتیجه باید با جراحی از نخاع خارج شوند.
آیا کیستهای درموئید علائمی دارند؟
بسیاری از این کیستها علامت خاصی ندارند و در اغلب موارد فقط با التهاب کیست و عفونت آن متوجه وجود کیست درموئید میشوند. کیستهای عفونی قرمز و ملتهب میشوند ودر صورت پارگی کیست عفونت پخش میشود. در کیستهای درموئید تخمدان در صورت افزایش اندازه کیست فرد در نزدیکی لگن احساس درد مبهمی داشته باشد و درد در دوره تخمک گذاری نیز بیشتر خواهد شد. در مواردی که کیست درموئید در ناحیه نخاع است و اندازه آن بزرگ شده باشد به اعصاب فشار زیادی وارد میکند و بسته به ناحیه فشار و محل کیست درموئید نشانه ها متغیرند. این نشانه ها میتوانند شامل ضعف و بی حسی در ناحیه بازو و پا، مشکلات راه رفتن و بی اختیاری.
کیستهای درموئید بیشتر در چه افرادی دیده میشوند؟
هنوز دقیقا مشخص نیست که چرا برخی از نوزادان دارای کیست درموئید هستند. در کیستهای اطراف چشمی، زمانی که لایه های چشمی به خوبی و هماهنگ با هم رشد نمی کنند برخی لایه ها به شکل کیست درآمده و چون برخی غده ها در داخل کیست قرار دارند کیست همچنان رشد می کند.
در کیستهای درموئید تخمدان، این کیستها از ناحیه پوست جا به جا شده و در نزدیکی اندام های داخلی مثل تخمدانها قرار میگیرند.
در کیستهای نخاعی، اختلال خاصی به نام دیسرافیسم باعث میشود که لوله ی نخاعی در زمان جنینی به خوبی بسته نشود و در نتیجه آن کیستهای درموئید وارد بخش نخاعی شوند.
نحوه تشخیص کیست درموئید
در صورتی که کیستهای درموئید در نزدیکی سطح پوست باشند با معاینه فیزیکی توسط متخصص به سادگی تشخیص داده میشوند. پزشک حتی میتواند کیست درموئید را جا به جا کرده و اندازه و شکل آن را متوجه شود. در زمانی که کیست در محلهای حساس مثل نزدیکی رگ خونی کاروتید قرار دارند به جای استفاده از تستهای فیزیکی از تست سی تی اسکن یا MRI استفاده می شود. مشخص شدن محل دقیق کیست درموئید ضروری است. زیرا پزشک باید بداند تا چه حد امکان آسیب به عروق و اعصاب وجود دارد. برای تشخیص کیست درموئید در ناحیه تخمدان از سونوگرافی لگن میتوان استفاده کرد.
پیشگیری و درمان کیست درموئید
بدون توجه به ناحیه ای که کیست در آن واقع شده تنها راه خارج کردن کیست های درموئید از بدن عمل جراحی است. هر چند در صورتی که فرد تحت جراحی کودک باشد باید به موارد خاصی توجه کرد از جمله:
- تاریخچه پزشکی
- نشانه ها
- خطر عفونت
- میزان تحمل جراحی توسط فرد
- اندازه کیست
جراحی کیست درموئید
در این جراحی نیز قبل از شروع جراحی نباید غذا و مواد آشامیدنی مصرف کنید و جراحی با بیهوشی کامل رخ میدهد. در جراحی کیستهای درموئید ناحیه چشم، جراح با برشی کوچک در نزدیکی ناحیه رشد مو وارد لایه زیرین شده و با احتیاط کامل کیست را خارج میکند. تمام این شرایط ممکن است ۳۰ دقیقه زمان ببرد.
در موارد کیستهای درموئید تخمدان فرآیند جراحی پیچیده تر خواهد بود و در مواردی در صورت امکان تخمدان از بدن خارج نمیشود. در صورتی که کیست درموئید تخمدان بیش از حد بزرگ باشد و یا با حذف کیست به تخمدان آسیب زیادی وارد شده باشد تخمدان نیز همراه کیست از بدن فرد خارج می شود.
در جراحی کیست درموئید نخاعی به علت حساسیت ناحیه مورد نظر کیستها با جراحی میکروسکوپی از بدن فرد خارج میشوند. در این جراحی از ابزارهای بسیار کوچکی استفاده میشود و لایه نازک اطراف نخاع با احتیاط شکافته شده تا به کیست درموئید دسترسی داشته باشند. عملکرد اعصاب نخاعی و محیطی در طول جراحی با دقت مدیریت میشود.
مراحل پس از جراحی
پس از جراحی در صورتی که جراحی کیست در نواحی حساسی نبوده باشد فرد میتواند در همان روز بیمارستان را ترک کند اما در موارد جراحی های حساسی چون کیست نخاعی، فرد باید در بیمارستان بستری شود تا عملکرد نخاع بررسی شود. در برخی موارد که کیست درموئید به شدت به نخاع چسبیده باشد جراح کیست را تا جای ممکن حذف میکند اما ممکن است بخشی از کیست در بدن فرد باقی بماند. زمان بهبودی در این جراحی ها بین دو تا سه هفته خواهد بود.
در بسیاری از موارد حذف کیست درموئید با جراحی عوارض کم و مشکلات کوتاه مدتی خواهد داشت. حذف کیست درموئید باعث کاهش خطر عفونت آن یا نواحی اطراف آن خواهد بود زیرا در صورت عفونت کیست و پارگی آن مشکلات شدیدی برای فرد به وجود خواهد آمد.
۰ دیدگاه